Selecteer een pagina
 

De periode dat ik zwanger was van mijn derde kindje (2020) was ik mij al veel meer bewust van wat er rondom zwangerschap en bevallen allemaal te leren valt. Dit in tegenstelling tot mijn eerste twee zwangerschappen. Toen had ik werkelijk geen idee. Ik kan je vertellen dat er echt ontzettend veel te leren valt en je een leven lang jezelf hierover kan voorzien van informatie. 

Ik las boeken en luisterde een aantal podcasts. Als ik er nu achteraf op terug kijk had ik eigenlijk geen idee waar mijn partner nu van toepassing zou kunnen zijn tijdens mijn bevalling. Ik vind het nog steeds jammer dat ik dat stuk heb gemist en nog vele andere onderwerpen waar ik geen idee had van het bestaan.  

Inmiddels weet ik nu dat je partner van onschatbare waarde kan zijn.  

Op de eerste plaats maak je samen een baby en waar je ook samen de verantwoordelijkheid voor gaat dragen. Het begint bij de partner allemaal met begrip en snappen wat er speelt. Wat zijn jullie wensen ten aanzien van de bevalling en wat zijn de verschillende scenario’s die zich tijdens het bevalproces kunnen voordoen. Hoe kun je het beste overleggen met je zorgverlener(s), welke vragen kun je stellen? en hoe bewaak je jullie grenzen?  

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat jullie deze dingen bespreken en helder hebben zodat je een baken van rust en vertrouwen bent voor je vrouw en ze zich helemaal kan overgeven aan haar lichaam en het bevalproces. Jij bent haar bewaker. Leid haar niet te veel af en zorg dat er verder ook zo min mogelijk afleiding is.  

Een goede start aan jullie kind meegeven is een gedeelde verantwoordelijkheid. Aldus hoogleraar Tessa Roseboom (De eerste duizend dagen). Jij als partner kan hier invloed op uitoefenen door met respect en liefde met je vrouw om te gaan.  

Het is een gebeurtenis om nooit meer te vergeten dus zorg er ook voor dat je goed zorgt voor jezelf zodat je er voor je partner kunt zijn en er ook van kunt genieten. Het is magisch.